Transaktioner en naturlig del i affären

Att sälja färdigutvecklade fastigheter är en viktig del i Cerneras strategi. I samband med försäljningen realiseras de värden som skapats genom bolagets utvecklande förvaltning. Därigenom skapas möjligheter till nya förvärv och investeringar. 

Projektfastigheter

För tillfället är osäkerheten stor när det gäller nyproduktion, vilket påverkar aktiviteten på marknaden. Antalet förvärv sjönk därför efter sommaren. Fortfarande står köpare och säljare i de flesta fall för långt ifrån varandra för att komma till avslut. Cernera kunde dock genomföra två intressanta förvärv under året.

Fortsatt expansion i Torslanda

Cernera förvärvade i juni ytterligare en fastighet i i Torslanda, Göteborg. Det är ett expansivt område med närhet till de båda Volvobolagen och andra stora arbetsplatser, inklusive en framtida batterifabrik. Fastigheten Amhult 107:2 har en markarea på 4 398 kvm och består idag av två huskroppar med bland annat ett gym och en restaurang. I och med att den ligger nära befintliga bostäder bedöms som en naturlig fortsättning på utvecklingen av området.

Ytterligare förvärv i Nykvarn

I maj förvärvade Cernera de tre fastigheterna Ströpsta 3:379, 3:421 samt 3:422 i Brokvarn strax utanför Nykvarns centrum. Förvärvet kompletterar Cerneras pågående projekt Björkparken i på samma ort. På fastigheterna finns idag verksamheter inom industri och annan affärsverksamhet. Avsikten är att driva detaljplan för bostäder då de ligger intill ett villaområde och det redan finns förskola och goda kommunikationer på plats.


Transaktioner inom fastighetsförvaltning

Med fastighetstransaktioner avses i första hand förvärv och avyttringar inom vår fastighetsförvaltande verksamhet.   

Under året sålde Cernera tre förvaltningsfastigheter och en projektfastighet. Samtliga försäljningar genomfördes under första halvåret och till de värderingar som gällde då. 

I januari såldes fastigheterna Katrinedal 11, Katrinehill 7 samt Maskrosen 19 i Borås till Randviken Fastigheter med frånträde i mars. Tillsammans omfattade fastigheterna 22 700 kvm med en uthyrningsgrad på 94 procent.

Under fjärde kvartalet förvärvades förvaltningsfastigheten Raklinjen 2 i Brämhult, Borås. Fastigheten har en uthyrningsbar yta på 7 900 kvm och ligger i anslutning till riksväg 40.

Generellt har transaktionsmarknaden bromsat in i takt med att osäkerheten, räntorna och direkt­avkastningskraven ökat. Det ställer högra krav på analysen innan eventuella förvärv kan göras. Cernera ser ändå goda möjligheter att göra intressanta förvärv i rådande marknadsläge. Än så länge är dock skillnaden lite för stor mellan köparnas och säljarnas prisuppfattning.